HTML

Hurrá, felújítunk!

Megláttuk, beleszerettünk, megvettük, szétvertük, felújítjuk. Csak remélni merjük, hogy jobb lesz, mint újkorában.

Friss topikok

  • gromit: alaprajzot, fotokat, c'mon! :) (2008.03.19. 18:39) A kezdetek
  • egyiketsem: Sajnos ennyi, nekünk a kislakás felújításánál a teljes acélbelsős 12 pontos acélkeretes felső bevi... (2008.03.15. 22:10) ablak, ajtó
  • borzlány: Köszi didergo :) Úgy nézem, ez a módszer lesz :( Azt a rengeteg betont először csinos rakásban t... (2008.02.15. 13:30) Parketta és beton

Linkblog

A kezdetek

2008.01.28. 17:40 borzlány

Szombaton életem párja két csákányütés közben lihegve felnézett rám, és így szóla: írnod kéne egy blogot, úgyis szereted az ilyesmit, és legalább meg lenne örökítve, hogy mikor mit csinálunk itt a lakásban.

Egyből beláttam, hogy igaza van, mivel ha papírra írnám, úgyis elhagynám. A bitek meg örökéletűek, mint tudjuk.

Úgyhogy a mai szent napon, kétoldali munkaundor közepén elkezdem pötyögni lakásfelújításunk egy igaz történetét. Valószínűleg úgyis csak mi fogjuk olvasni, de ha mégse, és valakinek tanulságos lesz, annál jobb!

Történetünk 2007 nyarán kezdődött, amikor párosunk úgy döntött, hogy szép ugyan az albérlet, de sokkal szebb lenne egy saját lakás, ahol akár naponta szétfúrhatnánk a falat. Elkezdtük ezerrel nézegetni a lakásokat, hamar meg is találtuk az igazit, szuper helyen, jó fekvésű, szép régi házban, csak épp úgy néz ki, mintha egy lovasezred állomásozott volna benne pár évig, mindössze a lócitrom hiányzik belőle. Na de sebaj, azért vagyunk kispénzű de képzeletgazdag fiatalok, hogy otthont varázsoljunk ebből a lepusztult lyukból!

Idilli hetek következtek, harcoltunk a bankkal, az eladóval és az ingatlanossal folyamatosan. Utóbbival azért, mert mindent megtett, hogy behülyítse nem túl fényes intellektusú eladónkat, és megakadályozza a vételt. Hogy miért, ez nem derült ki, mindenesetre nem gondolok rá túl jó szívvel azóta se. Anyway, sikerült tető alá hozni mindent, és eljött az a novemberi nap, mikor átvettük az első, saját, közös lakásunk kulcsát! Lelkesedésemet csak az tudta beárnyalni, hogy az átvételkor brutálisan felfáztam a hónapok óta fűtetlen lakásban...

A lakás 49 négyzetméter, eredetileg állt egy folyosóból, egy konyhából, egy fürdőből, egy kamrából és egy szép nagy szobából. A konyha világos, a folyosó tágas, a fürdőszoba félig szét van verve, a szoba meg sötét. A fűtés: egy darab fűtőszálas villanykályha :) Az egész olyannyira koszos és lepusztult, hogy nehéz rá szavakat találni. Az látszik, hogy ez egykor egy jobb ház volt, igényesen megépítve - aztán beköltöztek az albérlők, akik villámgyorsan leamortizálták.

A tervünk az, hogy a teherhordó fal kivételével az összeset szétbombázzuk, így a jelenlegi folyosó+konyha+fürdőből lesz egy szép nagy amerikai konyha, a szobából pedig leválasztunk egy fürdőt, és marad egy normál méretű hálószoba.

A szükséges munkálatok: falkiverés, új fal építése, cirkófűtés kiépítése, gáz-víz-villanyvezetékelés, parketta felszedése, betonozás, járólapozás illetve laminált padló lerakása, hálóban parketta felcsiszolása-lefestése, konyha-fürdőszoba szerelvényezés, faljavítás, csempézés, festés, ajtócsere, ablakpárkánycsere, ablakfestés. Magyarul: az ablakokon kívül minden megy!

Pár hét-hónap tervezés jött, mesterekkel tárgyaltunk, akik persze ahelyett, hogy eloszlatták volna a homályt, csak növelni bírták. Pl nem egy közölte, hogy építési engedély kell az átalakításhoz, és egyébként is lehetetlen. Ekkor öngyi akartam lenni, de az önkormányzatnál közölték, hogy nem kell engedély. No comment.

2008 január harmadik hetében négy izmos csávó két nap alatt kiverte a falakat, elbontotta a kályhát, és elvitte az összes sittet-lomot, nagyon rendes, gyors és tiszta (!) társaság, melegen ajánlom mindenkinek, név és cím a szerkesztőségben :) Kerítettünk gázost is, aki már meg is csinálta a tervet, és viszonylag olcsón dolgozik. Nem utolsó szempont.

Most ott tartunk, hogy elkezdtük kijavítani a falat, ahova kerül majd a kazán, illetve felderítettük, hogy merre folyik a lefolyócső, meg egyéb apróságok. Ismerkedtem a véső és kalapács egyidejű használatával, és megtudtam, hogy a vakolatot ugyanúgy kell simára kavarni, mint a palacsintatésztát. Ez történt szombaton, tegnap is akartunk menni, csak épp annyira fáradtak voltunk, hogy a végén otthon maradtunk punnyadni és pizzát enni. Sajna, mivel elvileg a hétvégén jönnek a betonozó fiúk, addig fel kéne szedni a parkettát a jövendő fürdőszoba alatt. Körfűrésszel, munka után, még a héten. Yesss!

Amiket vettünk: apróságok (zsákok, ácscerka, centi, akármi), 60 kg vakolat, 5 kg glettelőgipsz. Még ami kell: gumikesztyű, rongyok tömkelege, meg még kétezer dolog.

17 komment

Címkék: parketta vakolás

A bejegyzés trackback címe:

https://lakasprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr84315074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oravecz Zita 2008.01.29. 14:10:05

Nem semmi, nagyon érdekes, és érezni, hogy azért a humorodat megőrizted, ez a lényeg ;).

Amit nem teljesen értek: akkor már most ott laktok? Ugye még nem?

És milyen a jó fekvés? Hol helyezkedik el?

Mi is nézelődünk már ingatlan után, bár elsősorban telket szeretnénk.

Sok sikert továbbra is!

Zita

borzlány 2008.01.29. 14:33:26

Köszi :))

Még nem lakunk ott, még 1-2 hónapig lakhatatlan.

IX. kerületben van, a Kálvin tértől fél percre, de az utca elég csendes, a ház meg főleg :)

Sok sikert a vásárláshoz, a telkek sajna nagyon húzósak, mi majdnem megvettünk egyet, de annyiba került volna mint ez a lakás, ráadásul a város legszélén óbudán, kicsi is volt, meg még ráhúzni egy házat... na, majd pár év múlva eljutunk odáig :)

Zita 2008.01.29. 15:57:48

Bizony, én is el voltam hallva az áraktól, csak abban reménykedem, hátha megy majd lejjebb, vagy kifogunk valami sürgős eladást, nekünk van időnk. Egyébként mi a budai oldalon szeretnénk valamit, esetleg Budakalász is szóba jöhet, nincs az messze HÉVvel. Aztán gondolkodtunk mi is az átmeneti előbb lakás megoldáson, de ha csak rövid időre veszed, a mindenféle adókkal annyit lehet rajta veszteni, hogy hajaj....

Azért örülök, hogy még nem laktok ott, nem hangzott valami vonzónak ;)... De ügyesen otthonossá varázsoljátok majd :). Sok sikert!

Ági 2008.01.30. 09:22:13

Én a legjobban a házavató bulit várom :) Bár gondolom,Ti is...

Egyrészt örülök, hogy nem nagyon kell ilyesmivel foglalkozunk. Másrészt irigylem a dolgot. Baromi jó érzés lehet egy lakást a saját életünkhöz alakítani és berendezni.
Apróbb változtatásokat mi a tervezünk (pl ajtócsere, falfestés), de nem lesz túl komoly dolog szerintem.

borzlány 2008.01.30. 13:19:13

Én azt várom, hogy beköltözzünk, és nevelgethessem a gangon a növénykéimet, és 2 perc alatt bent legyek a munkahelyemen :)

Zita, szerintem ne reménykedjetek nagy, hogy lentebb mennek sokkal az árak, most is lent vannak :( Viszont alkalmi vételek mindig vannak, a mienk is az volt (az értékbecslő is fél millával feljebbre értékelte). Annyira pocsék állapotban volt, hogy nem lehetett volna drágábban eladni, de ha egy kicsit is rászántak volna, kijavítani azt a pár nagyon ronda részt, akkor 1 millával többet kérhettek volna érte.

Ági, a meglévő lakást is királyul át lehet alakítani, új szekrénysor, ülőgarnitúra, más elrendezés, színek, kiegészítők... oké, pénzbe kerül, de nem muszáj mindenből a legdrágábbat. Mondjuk, én elgondolkoztam azért azon, hogy nem fogok-e megőrülni, ha pár év múlva a szép bútorokat-lakás összefirkálják a kölkök... de lehet, hogy addigra már nem szép új bútorok lesznek, hanem közepes használtak :)

Panzer 2008.01.30. 13:42:40

Borzlany, annak a falelbontos-pakolos-takaritos tarsasagnak az elerhetoseget el tudnad kuldeni?
(Unokatesom most kb. ugyanott tart, ahol ti kezdtetek, es jol jonne egy megbizhato ceg.)

Kosz szepen a segitseget!
Udv,
Panzer
panzer99@freemail.hu

mikee 2008.01.30. 14:39:14

fotókatfotókatfotókat! :)

Káposztakukac 2008.01.30. 16:54:19

nagyon izgalmas kezdeményezés ez a blog, de a hatás fokozása végett fotókat is be kellene linkelni. "before-after" értitek?:D

borzlány 2008.01.30. 17:21:49

Igenis, értettem, hétvégén felrakok before fotókat :)

Zita 2008.01.31. 11:29:23

Tegnap már a spanyol ingatlanpiac összeomlását pedzegették (amin az utóbbi 10 évben igencsak áremelkedés volt), tavaly az amerikai, ki tudja, főleg a választás és az euró bevezetésének közeledtével...Remény mindig van :).

A gond az, hogy azért magasak az árak, mert mindenki hajlandó bevállalni 20-30 éves kölcsönöket, így a drága ingatlanok is elmennek. De ha a bankok, tanulva a subprime krízisből beszigorítanak, szerintem lesz változás.

De lehet arra nagyobb esély van, hogy valami jótét lélek rámszól, ha olcsó HÉVhez közeli telket lát hirdetve a helyi újságban, mivel én csak a netes hirdetésekhez jutok hozzá...

Várom a képeket én is :).

almendrico 2008.02.02. 10:36:31

nahat, nagyon irigykedem, minden nehezsegetek ellenere! Biztos nagyon szuper lesz, a blog pedig nagyon jo otlet, tetszik a stilusod! :-)

borzlány 2008.02.03. 10:58:30

Kösziiii almendrico :)

Zita, ha ilyet látok, mindenképp szólok!

almendrico 2008.02.06. 10:07:34

haho, hol marad a kovetkezo bejegyzes? tessek rank, lakas nelkul maradt foldi halandokra is gondolni, akik ehezzuk es szomjazzuk a felujitos kalandokat! ;-)

Ludovicus 2008.02.10. 14:41:22

na hahó! téllegmivammá...? :))

borzlány 2008.02.11. 10:16:30

Sziasztok,

Második post íródik, fénykép is lesz hozzá, ha valaki megmondja nekem, hogy hogy a túróba lehet ide fényképet csatolni????

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.15. 22:08:08

Szia Borzlány,

a blogadmin felületen van egy olyan, hogy képfeltöltés, ott töltsd fel mondjuk az images könyvtárba. Utána, amikor a cikknél a képbeszúrás ikont megnyomod, akkor a feltöltött képek között tudsz választani.

Vagy, code módba kapcsolod az admin felületen a szerkesztőt, és akkor html tageket használva máshol lévő képet linkelsz be.

(Kiváncsi lennék a képekre, nekem majd áprilistól kezdődik a buli, csak mi házat vettünk :) ).

gromit 2008.03.19. 18:39:37

alaprajzot, fotokat, c'mon!
:)
süti beállítások módosítása