HTML

Hurrá, felújítunk!

Megláttuk, beleszerettünk, megvettük, szétvertük, felújítjuk. Csak remélni merjük, hogy jobb lesz, mint újkorában.

Friss topikok

  • gromit: alaprajzot, fotokat, c'mon! :) (2008.03.19. 18:39) A kezdetek
  • egyiketsem: Sajnos ennyi, nekünk a kislakás felújításánál a teljes acélbelsős 12 pontos acélkeretes felső bevi... (2008.03.15. 22:10) ablak, ajtó
  • borzlány: Köszi didergo :) Úgy nézem, ez a módszer lesz :( Azt a rengeteg betont először csinos rakásban t... (2008.02.15. 13:30) Parketta és beton

Linkblog

ablak, ajtó

2008.02.15. 17:39 borzlány

Körülnéztünk ablak és ajtó témában rengeteg helyen, kerestük az igazit. Ha nincs az embernek 300,000 ft-ja egy ajtóra, ez igen behatárolja a lehetőségeket. Kívánalmaink: fából legyek ablak és ajtó is, szép és jó minőségű, legalább ötpontos zárral működjön az ajtó.

Miután egy nyílászáró szaküzletből elhajtottak minket (nem foglalkozunk fával címszóval - mekkora marhaság!), a nagyobb lelőhelyekre mentünk inkább. Egy fatelepen gyönyörűeket láttunk, de sajna 140,000 alatt nem volt ott ajtó. A Baumaxot, Platformot, Praktikert végignyálaztuk, kevés a választék, és tényleg nem voltak szépek az ajtók, ronda fából, görcsök kiütve, a helyükön pótlások, stb. Sőt volt olyan is, ami nem hossztoldott, ami kész szentségtörés, és hajlamos a megvetemedésre. Végül az Obiban találtuk meg az igazit, napsugaras fenyőajtó, és fenyő 120x150-es ablak, a kettő kb 130ezerért. Igen, ez nem drága :) A felső ablakot, meg az ajtó fölé a bevilágítót külön kell majd megcsináltatni, mert nincs akkora szabványméret, amekkora nekünk kell.

Közben megtanultam néhány új szót, az egyik a "légbeejtő", bár tudnám, mit jelent. Mindegy, olyanunk is lesz.

A hétvégén remélhetőleg elmegyünk konyhabútort és csempét nézni, de erre az eddigi tapasztalatok alapján nem tennék nagyobb összeget :)

5 komment

Parketta és beton

2008.02.03. 11:29 borzlány

Az elmúlt időszak nagy tanulsága, hogy ha kilenctől fél hatig tart a munkaidőd, akkor nem leszel munka után semmire se képes lakásfelújítás címszó alatt :(

A múlt héten főleg az apróságokkal haladtunk, felrakták a vízórát (eddig nem volt), a kőműves dolgozgatott, megvettük a kazánt. Szombaton volt a nagy áttörés, a szó legszorosabb értelmében. Jött apukám két markos emberével betonozni ugyanis. A nap legnagyobb részében mi anyagért rohangáltunk (összesen kb 54, harminckilós zsák instant betont vettünk), míg ők a lakásban alkottak, felverték az exfürdőszoba helyén a maradék padlót, felszedték a leendő fürdőszoba helyén a maradék parkettát, és próbáltak helyet csinálni az általunk hozott pár köbméternyi anyagnak az amúgy is kissé már túlzsúfolt lakásban.

A nap fénypontja az volt, amikor a kölcsön Hiltivel az egyik ember egy perc alatt átfúrta a kb 60 centis főfalat :o ekkora fúróhegyet én még az életben nem láttam :) kb 6szor kellett egyébként átfúrni, hogy átférjen a szennyvízcső, meg a víz, a fűtés és a villanyvezeték is.

Az előkészületekkel úgy elment az idő, hogy délután ötkor tartottunk ott, hogy el lehet kezdeni a betonozást, de ekkorra már erősen sötétedett, és a lakásban a világítás egy darab hatvan wattos égőből állt. Sebaj, ketten elrohantunk az Obiba, és vettünk egy 500W-os reflektort - mivel előrelátóak voltunk, 200W-os égőt is szereztünk bele, ami igen bölcs ötletnek bizonyult, ugyanis így is majd megvakultunk a fényerőtől :) a betonozás maga már elég hamar ment, kissé cidriztünk, hogy elég lesz-e az anyag, de 2 zsákkal meg is maradt - 10-re lettek kész :)

Most szárad a beton, a "kűmírges" javítja a falat ott, ahol le van verve, mi meg gondban vagyunk, ugyanis kéne új ajtó, meg egy új ablak is, mivel mint kiderült, a konyhaablakot is ki kell cserélni. Sajna az ablak 120*210-esnek kéne lennie, fogalmam sincs, hogy ezt hogy tudjuk megoldani úgy, hogy ne kerüljön rengeteg időbe és pénzbe a beszerzése :S Ajtót meg még csak-csak találunk, de a hozzá való 80*100-as bevilágítót már nehezen. :(

A következő lépés elvileg az lesz, hogy felrakjuk a kazánt, elvezetgetjük a csöveket amerre kell, felrakatjuk a radiátorokat; ezzel párhuzamosan meg meg kell építeni a fürdőszoba falát, ha megszáradt a beton. Vagy megkötött, vagy mi. Könnyűszerkezetes fal lesz, dupla vagy tripla szigetelt gipszkarton, élő szövet fémvázon :)

Ja és megtudtuk, hogy jobb ha csipkedjük magunkat, ugyanis húsvétkor ki kell költöznünk az albérletből... :)

A berendezéssel kapcsolatban már alakulnak az ötletek, vettünk szakirodalmat, 101 fürdőszoba/nappali/ötlet lakótereink bővítésére címmel, úgyhogy most már színtervet készítek, meg efféle profi dolgokkal foglalkozom :)

A padló most már tuti, a konyhanappaliban Diegós lamináltpadló lesz, platán színben, 7 mm-es, impregnált, reméljük hogy bírni fogja a vizet. A fürdőben csempe-járólap (Zalakerámia, remélem, a hétvégén eljutunk a márkaboltba), a szobában marad a parketta, most szombaton picit csiszoltak rajta, és egész jól néz ki a sötét lakkréteg alatt, valószínűleg bükkfa.

A konyhabútorral kapcsolatban is van előrelépés talán, mivel sikerült átvezetni a szennyvízcsövet a falon elég könnyen, így talán nem kell csináltatnunk a konyhabútort, hanem készet is tudunk venni, érik egy látogatás a Kikába a témában, ott láttunk anno szépeket.

Festékboltban is voltunk, kértünk árkalkulációt, ha szép pasztellszíneket akarunk, akkor 22K-ból megvan a festékanyag, egész jó, nemde?

Készítettem egy rakat képet is, valaki plííííz szánjon meg és árulja el, hogy lehet ide feltenni őket, köszi! :)

6 komment

Címkék: beton

A kezdetek

2008.01.28. 17:40 borzlány

Szombaton életem párja két csákányütés közben lihegve felnézett rám, és így szóla: írnod kéne egy blogot, úgyis szereted az ilyesmit, és legalább meg lenne örökítve, hogy mikor mit csinálunk itt a lakásban.

Egyből beláttam, hogy igaza van, mivel ha papírra írnám, úgyis elhagynám. A bitek meg örökéletűek, mint tudjuk.

Úgyhogy a mai szent napon, kétoldali munkaundor közepén elkezdem pötyögni lakásfelújításunk egy igaz történetét. Valószínűleg úgyis csak mi fogjuk olvasni, de ha mégse, és valakinek tanulságos lesz, annál jobb!

Történetünk 2007 nyarán kezdődött, amikor párosunk úgy döntött, hogy szép ugyan az albérlet, de sokkal szebb lenne egy saját lakás, ahol akár naponta szétfúrhatnánk a falat. Elkezdtük ezerrel nézegetni a lakásokat, hamar meg is találtuk az igazit, szuper helyen, jó fekvésű, szép régi házban, csak épp úgy néz ki, mintha egy lovasezred állomásozott volna benne pár évig, mindössze a lócitrom hiányzik belőle. Na de sebaj, azért vagyunk kispénzű de képzeletgazdag fiatalok, hogy otthont varázsoljunk ebből a lepusztult lyukból!

Idilli hetek következtek, harcoltunk a bankkal, az eladóval és az ingatlanossal folyamatosan. Utóbbival azért, mert mindent megtett, hogy behülyítse nem túl fényes intellektusú eladónkat, és megakadályozza a vételt. Hogy miért, ez nem derült ki, mindenesetre nem gondolok rá túl jó szívvel azóta se. Anyway, sikerült tető alá hozni mindent, és eljött az a novemberi nap, mikor átvettük az első, saját, közös lakásunk kulcsát! Lelkesedésemet csak az tudta beárnyalni, hogy az átvételkor brutálisan felfáztam a hónapok óta fűtetlen lakásban...

A lakás 49 négyzetméter, eredetileg állt egy folyosóból, egy konyhából, egy fürdőből, egy kamrából és egy szép nagy szobából. A konyha világos, a folyosó tágas, a fürdőszoba félig szét van verve, a szoba meg sötét. A fűtés: egy darab fűtőszálas villanykályha :) Az egész olyannyira koszos és lepusztult, hogy nehéz rá szavakat találni. Az látszik, hogy ez egykor egy jobb ház volt, igényesen megépítve - aztán beköltöztek az albérlők, akik villámgyorsan leamortizálták.

A tervünk az, hogy a teherhordó fal kivételével az összeset szétbombázzuk, így a jelenlegi folyosó+konyha+fürdőből lesz egy szép nagy amerikai konyha, a szobából pedig leválasztunk egy fürdőt, és marad egy normál méretű hálószoba.

A szükséges munkálatok: falkiverés, új fal építése, cirkófűtés kiépítése, gáz-víz-villanyvezetékelés, parketta felszedése, betonozás, járólapozás illetve laminált padló lerakása, hálóban parketta felcsiszolása-lefestése, konyha-fürdőszoba szerelvényezés, faljavítás, csempézés, festés, ajtócsere, ablakpárkánycsere, ablakfestés. Magyarul: az ablakokon kívül minden megy!

Pár hét-hónap tervezés jött, mesterekkel tárgyaltunk, akik persze ahelyett, hogy eloszlatták volna a homályt, csak növelni bírták. Pl nem egy közölte, hogy építési engedély kell az átalakításhoz, és egyébként is lehetetlen. Ekkor öngyi akartam lenni, de az önkormányzatnál közölték, hogy nem kell engedély. No comment.

2008 január harmadik hetében négy izmos csávó két nap alatt kiverte a falakat, elbontotta a kályhát, és elvitte az összes sittet-lomot, nagyon rendes, gyors és tiszta (!) társaság, melegen ajánlom mindenkinek, név és cím a szerkesztőségben :) Kerítettünk gázost is, aki már meg is csinálta a tervet, és viszonylag olcsón dolgozik. Nem utolsó szempont.

Most ott tartunk, hogy elkezdtük kijavítani a falat, ahova kerül majd a kazán, illetve felderítettük, hogy merre folyik a lefolyócső, meg egyéb apróságok. Ismerkedtem a véső és kalapács egyidejű használatával, és megtudtam, hogy a vakolatot ugyanúgy kell simára kavarni, mint a palacsintatésztát. Ez történt szombaton, tegnap is akartunk menni, csak épp annyira fáradtak voltunk, hogy a végén otthon maradtunk punnyadni és pizzát enni. Sajna, mivel elvileg a hétvégén jönnek a betonozó fiúk, addig fel kéne szedni a parkettát a jövendő fürdőszoba alatt. Körfűrésszel, munka után, még a héten. Yesss!

Amiket vettünk: apróságok (zsákok, ácscerka, centi, akármi), 60 kg vakolat, 5 kg glettelőgipsz. Még ami kell: gumikesztyű, rongyok tömkelege, meg még kétezer dolog.

17 komment

Címkék: parketta vakolás

süti beállítások módosítása